Kiln Theatre

This is an incredible and exciting moment for all of us,
the doors of the Kiln Theatre reopen in the first week of September 2018.

There were several architectural challenges that struck us when we were first approached to undertake the redesign of the Kiln Theatre. Perhaps the greatest, was achieving a happy marriage between the new technically advanced auditorium, and the existing building, while retaining the intimate character of the old.

This was achieved from a technical perspective, by reducing the internal levels, to create room for more equipment and seating.  From an aesthetic point of view, all of the existing parts of the Forester’s Hall that could be retained, were exposed and now provide a wonderful backdrop to the new auditorium, reminding one of the Theatre’s past.

Another challenge was to present a more welcoming and enticing entrance from the Kilburn High Road. This has been achieved in two ways, firstly by the provision of a new café that opens onto the pavement and gives the frontage some street presence. Secondly, we have introduced a generous ramp up towards the auditorium itself which gives a feeling of ‘arrival’.  The introduction of a double height space within the foyer, has further enhanced the feeling of connection to other areas and space and light to all areas. The use of bold colours combined with artistic ‘freezes’  further helps create a dramatic approach.

For us, working with the Theatre has been a unique experience; the passion and dialogue to achieve the very best has resulted in a real ‘one off’!

 

Our brief for the transformation of the Kiln Theatre is to make it ‘a living and vital hub for the community’.

The theatre’s performance and public spaces are being transformed in support of their growing creative learning  programme and ever-expanding artistic reach.

Our works include producing:

  • An upgraded theatre with a new stage and seating;
  • Unobstructed views of the stage from all seating;
  • Improved access throughout the theatre and backstage areas;
  • Further wheelchair access;
  • Increased capacity within the auditorium with more comfortable seating;
  • Flexible staging, enabling a greater range of theatrical experience;
  • A new café and bar space in a more welcoming and efficient environment.

The following consultants have worked with us to produce this inspiring project:

Charcoal Blue – Theatre consultants
Atelier Ten – M&E consultants
Price and Myers – Structural engineers
Gillieron Scott – Acoustic consultants
Corderoy – Quantity Surveyors
Ink PM – Project managers
ME Construction – Contractor

Please follow the link for more details:

Building Project

Location

Kilburn, Brent

Date

2016

Category

Architecture, Heritage